Úton az optimális megoldás Belföldi fuvarbörze on-line

2016. október 1-től emelkedik az üzemanyagok adója

Létrehozva: 2016-09-28 13:30:17

A benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal növekszik!

Emelkedik október 1-jével a benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal, miután az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár alatt volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban.
A NAV kedden közzétette honlapján, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára – amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának október elsejétől hatályos mértékét – 45,551 dollár volt a vizsgált időszakban. Az átlagérték számításánál a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit veszik figyelembe.
Ez azt jelenti, hogy októbertől emelkedik az ásványolajok jövedéki adója. Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.
Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.
Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek az idén már nem fognak változni. A január 1-jétől érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik

« Vissza a hírekhez