Úton az optimális megoldás Belföldi fuvarbörze on-line

Összefoglaló a heti rendszeres pihenőidőről

Létrehozva: 2018-01-23 15:02:06

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Módszertani Hatósági Főosztály rendelkezésünkre bocsájtotta azt az összefoglalót, mely a rendszeres heti pihenőidő eltöltésére vonatkozó európai uniós tagállami ellenőrzési elvekről és szankciókról tartalmaz információkat.
Az információk egy nemzetközi felmérés eredményei, de nem tekinthetők egyik tagállam hivatalos nyilatkozatának sem. Az alábbi összefoglaló csupán tájékoztató jellegű, arra hatósági vagy bírósági eljárás során hivatkozni nem lehet! A változás jogát a tagországok fenntartják! Tagországonként eltérő gyakorlat lehetséges.

 

 
 
 
Összefoglaló a heti rendszeres pihenőidő Gépjárműben történő eltöltésének Uniós Ellenőrzéséről és szankcionálásáról

A heti rendszeres pihenőidő Gépjárműben történő eltöltésének Ellenőrzése és szankcionálása

AUSZTRIA (EU)
A közúti ellenőrzések különböző helyszíneken és időpontokban történik, a megfelelő lefedettség érdekében. Amennyiben a gépjárművezető a pihenőidejét tölti, azt egy esetleges ellenőrzéssel nem zavarják meg.
A heti rendszeres pihenőidő igazolására elfogadnak hotelszámlát
Maximálisan kiszabható büntetés: 5 000 Euró, ami körülbelül 1 500 000 Forintnak megfelelő összeg.

BELGIUM (EU)
A hatályos jogszabályok értelmében a gépjárművezető a napi és a heti csökkentett pihenőidejét eltöltheti a gépjárműben, amennyiben megfelelő alvóhellyel rendelkezik. De a heti normál pihenőidőt nem töltheti a gépjárműben, ennek ellenőrzéséért a tagállamok hatóságai felelősek.
A jármű rögzítő berendezései vagy a gépjárművezetői kártya elegendő bizonyítékot szolgáltat a heti normál pihenőidőről való ellenőrzés lefolytatásához.
A bírság akár 1 800 Euró, ami körülbelül 550 000 Forintnak megfelelő összeg. Amennyiben a gépjárművezető megtagadja a bírság kifizetését, a gépjárművet megállítják.

CIPRUS (EU)
A gépjárművezetők nem tölthetik a heti pihenőidejüket a gépjárműben.

CSEHORSZÁG (EU)
A gépjárművezető nem töltheti a heti pihenőidejét a gépjárműben. De a gépjármű mellett felállított sátorban való megszállást, a törvényeknek megfelelőnek tekintik.
A gépjárművezető feladata bizonyítani, hogy nem a gépjárműben töltötte a heti pihenőidejét. Ennek bizonyítására például egy hotelszámla megfelelő.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG (EU)
Amennyiben a gépjárművezető olyan parkolóban tölti el a heti pihenőidejét, amelyben van megfelelő mellékhelység, mosdó és étkezési lehetőség, abban az esetben nem ütközik jogszabályi előírásokkal.
Amennyiben a gépjárművezető számlával tudja igazolni, hogy a heti pihenőidejét egy hotelben töltötte, azt a hatóságok elfogadják.
A bírság 300 Angol Font, ami körülbelül 100 000 Forintnak megfelelő összeg, valamint kötelezik a gépjárművezetőt a heti pihenőidő megtartására.

FRANCIAORSZÁG (EU)
A jogszabályok értelmében a munkáltató köteles úgy szervezni a gépjárművezető munkáját, hogy az a heti pihenőidejét a gépjárművön kívül tölthesse.
Amennyiben a gépjárművezető számlával tudja igazolni, hogy a heti pihenőidejét egy hotelben töltötte, azt a hatóságok elfogadják.
A munkáltató részére maximálisan kiszabható bírság 30 000 Euró, ami körülbelül 9 000 000 Forintnak megfelelő összeg és akár 1 éves szabadságvesztéssel járó büntetés szabható még ki. A munkáltató által elkövetett szervezési hibát a hatóságoknak kell bizonyítania.
Egyszeri, elszigetelt esetben a gépjárművezető 1 500 Eurós, azaz körülbelül 460 000 Forintos bírsággal büntethető.

HOLLANDIA (EU)
Nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését.
A hatóság által kiszabható büntetés 1 500 Euró, azaz 460 000 Forint.

HORVÁTORSZÁG (EU)
A jogszabályi rendelkezés nem tér ki a heti normál pihenőidő eltöltésére, de napi és a csökkenetett pihenőidő eltölthető a gépjárműben amennyiben minden gépjárművezető részére megfelelő alvóhely biztosított és a gépjármű álló helyzetben van.
Amennyiben az ellenőrzés idejében a gépjárművezető alszik, fel fogják ébreszteni.
A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát.
A kiszabható bírság 1 000 Kuna, ami körülbelül 40 000 Forintnak megfelelő összeg, valamint a gépjárművezető vezetői engedélyét felfüggesztik a szükséges időszak leteltéig.

LUXEMBURG (EU)
A tranzitszabályozás nem engedélyezi, hogy a gépjárművezetők a gépjárművel elhagyják az autópályát, így csak a gépjárműben tölthetik el a heti rendszeres pihenőidejüket.

MÁLTA (EU)
A máltai hatóságok tapasztalata szerint a munkáltatók úgy szervezik a különböző szállítási feladatokat, hogy a gépjárművezetők még aznap, de legkésőbb másnap már elhagyhassák a szigetet. Így a napi pihenőidőt a gépjárművezetők eltölthetik a gépjárműikben.

NÉMETORSZÁG (EU)
A jogszabályok értelmében a heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezetők nem tölthetik a gépjárműben vagy nem megfelelő szálláshelyen.

OLASZORSZÁG (EU)
A napi és a heti csökkentett pihenőidőt a gépjárművezető eltöltheti a gépjárműben, de a heti normál pihenőidő nem.
A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát.
Nincsen bírság, hacsak a gépjárműben eltöltött pihenést a pihentetés hiányának nem tekintik.
A gépjárművet feltartóztatják és a gépjárművezető köteles eltölteni a pihenőidejét, ha a hatóságok a gépjárműben történő pihenést pihentetőnek tekintik.

SPANYOLORSZÁG (EU)
Nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését. A gépjárművezető eltöltheti azt a gépjárművében. A heti rendszeres pihenőidő kitöltését szigorúan ellenőrzik.

SVÁJC
Tilos a gépjárművezetőnek a gépjárműben eltöltenie a heti rendszeres pihenőidejét.
A büntetések az egyes kantonok hatásköre és ezeket eseti alapon határozzák meg. Illetve a jogszabályok értelmében, ha a gépjárművezető nem képes biztonságosan vezetni a gépjárművet, a hatóságok a vezetői engedélyét elveszik.

SVÉDORSZÁG (EU)
Nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését.
A hatóság által kiszabható büntetés 4 000 Svéd Korona, azaz 130 000 Forint.

 
SZLOVÁKIA (EU)
A heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem töltheti a gépjárműben.
A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát.

 
SZLOVÉNIA (EU)
A heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem töltheti a gépjárműben.
A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát. A gépjárművezető akár sátorban is töltheti a heti pihenőidejét.
Amennyiben a heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem megfelelően vette ki, részére büntetést szabnak ki. Valamint köteles kitölteni a heti rendszeres pihenőidejét, de a gépjárművet egy másik gépjárművezető elviheti.
 

Az alábbi országokból nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy ellenőrzik-e a heti rendszeres pihenőidő gépjárműben való eltöltését:

EU: Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Románia
EEA Országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia

« Vissza a hírekhez